Nytt liv för skräpet – Lucy Norman ger böcker en andra chans

Lampan Light Reading från Lula DotLampan Light Reading från Lula Dot

– En enda av våra second hand-kedjor slänger 10 000 böcker i veckan här. Vi har ingen infrastruktur som gör det möjligt att ta hand om dem; limmet och den dåliga papperskvaliteten gör att de måste kasseras. Jag blev upprörd när jag insåg det och började därför titta på vad man kunde använda dem till, säger Lucy Norman, engelsk formgivare med stor kärlek till litteratur och avlagda gamla böcker.

Lucy Norman upptäckte detta när hon arbetade på ett företag som köpte in de böcker som inte second handbutikerna kunde sälja. Idag driver hon företaget Lula Dot, där lampan Light Reading är en av de mest uppseendeväckande produkterna. Med hjälp av de avlagda böckerna hon numera själv köper upp skapar hon en rad lampor och produkter.

Light Reading är en lampskärm som formas rund med hjälp av boksidor vikta till hälften. Lucy Norman berättar att idén varit att inte förändra böckerna så mycket och att behålla känslan av boken så mycket som möjligt:

– Böcker är viktiga för oss inte bara till innehållet, de spelar ofta också en känslomässig och estetisk roll. Jag ville därför skapa ett objekt som fortfarande påminde om en bok, och med detta behålla den känslomässiga förbindelsen till litteraturen, men i ett annat objekt och sammanhang.

Just nu är målet att återvinna så mycket av Londons skräp som möjligt och förvandla det till eviga estetiska föremål. Eller i alla fall att ge dem ny skepnad. Lucy Norman tillverkar lampor, smycken och möbler, hela tiden med fokus på det hållbara. I hennes kollektion finns exempelvis också lampan Captivate, som består av petflaskor med utbytbara korkar.

– Jag tycker att vi i västvärlden producerar alldeles för mycket skräp. Genom att ta hand om och göra vackra saker av det vi ratar vill jag dels ge dem nytt liv, dels fästa fokus på det här samhällproblemet.

Frida Arnqvist Engström

Skrivet av: Frida Arnqvist Engström Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , ,