Stickad fred till Eurovision

eurovisionstickning3Eurovisionsfesten är i full gång i Malmö, och bland fjärilar, scenframträdanden och tyska schlagerturister finns det också plats för slöjd. Malmö Stadsteater har inspirerats av Cirkus Cirkörs föreställning Knitting Peace och bjudit in Malmöborna att pynta festivalområdet med stickade och virkade vita alster. I början av maj samlades ett tjugotal slöjdare i Intimans foajé och gick loss på vita garner i alla tänkbara material.

Knitting Peace-inspirerad stickning i Malmö. Foto: Paula Rooth– Det är kul att vara med i schlageryran på något sätt. Istället för att bara affischera vill vi klä lyktstolpar, papperskorgar och skyltar med små vita spår som väcker nyfikenhet, säger Malin Cederberg som är Malmö Stadsteaters stickkonsult.

Årets Eurovisionsfestival vill fokusera tävlingens grundbudskap om fred och enighet mellan länder. Att träffas och göra något med händerna i ett långsamt tempo kan också vara ett sätt att skapa fred, menar Malin Cederberg.

– Jag tror inte att folk börjar  bråka när det stickar tillsammans. En ensam stickning ser heller inte så mycket ut för världen, men sätter man ihop många kan de göra ett stort intryck.

Maria Johannson blev medbjuden på stickträffen av sin kompis Maria Kronvall.

– Jag har inte stickat på länge, men nu när jag är här har jag blivit påmind hur skönt det är att hålla på med händerna, säger hon.

eurovisonstickning4– Det är häftigt med gerillastickning, just att man får vara med i något större. Jag kommer inte vara så stor del i Eurovsion i övrigt, men nu gör jag någonting, säger Maria Kronvall.

De stickade och virkade alstren kommer att sättas upp av Malmö Stadsteater dagarna innan Eurovisionsfestivalen drar igång, men har du något du har gjort så går det bra att sätta upp det själv också, på Stråket mellan Gustav Adolfs torg och Malmö Stadsteater. De har fått klartecken av kommunen att alstren kommer att få sitta kvar.

Föreställningen Knitting Peace av nycirkusgruppen Cirkus Cirkör har också bett besökare att lämna in stickade och virkade vita saker på de platser de har besökt under sin turné, som sedan har satts upp i salonger och foajer under föreställningen. Den vita färgen symboliserar fred och tanken är att undersöka om en världsomspännande stickning kan göra någon skillnad.

Knitting Peace spelas i Malmö 14-19 maj.

Paula Rooth

Skrivet av: Paula Rooth Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , , ,