Stickade hjärnvågor

Varvara Guljajeva, Mar Canet och deras specialbyggda stickmaskin Knitic har vi skrivit om några gånger tidigare. Häromdagen mejlade de för att berätta om sitt senaste projekt NeuroKnitting, där de tillsammans med musikteknologiforskaren Sebastian Mealla omvandlat hjärnans aktivitet till ett stickmönster.

brain_knitting2 brain_knitting4

brain_knitting3Personerna som medverkat i experimentet har fått lyssna på ett stycke ur Bachs Goldbergvariationer samtidigt som elektroder mätt deras avkoppling, upphetsning och kognitiva belastning. Musik skapar omedelbara känslomässiga reaktioner i hjärnan som man kan läsa av genom EEG. Hjärnvågorna omvandlas sedan av stickmaskinen till ett tvåfärgat mönster där varje maska hänger ihop med en elektrisk impuls som alstras i hjärnan när personen lyssnar på musiken.

brain_knittingSlutresultatet blir en stickad halsduk där man kronologiskt kan följa hur personen reagerat på musikstycket, både känslomässigt och kognitivt. Neuroknitting-experimentet är ett exempel på nya och spännande sätt att generera unika och personliga mönster och göra abstrakt data konkret. I experimentet är det samma tio minuter långa stycke som använts. Det vore ännu mer spännande om man kunde sticka en halsduk som visar exakt hur man känner inför sin favoritlåt!

Se massvis med bilder av hela processen på flickr.

Skrivet av: Maria Diedrichs Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , , , ,