Det oansenliga blir magiskt hos Susanna Bauer

Susanna Bauer

”Jag går ut och går. Jag hittar ett löv eller en bit drivved – eller, ibland hittar de mig. Jag tar med det hem och materialets nya liv börjar.” Susanna Bauer är tyskan som de senaste femton åren bott i England. Just nu är det stränderna i Cornwall som är hennes naturliga samlingsplats. För det är sannerligen naturen hon inspireras av, och som ovan – också faktiskt hämtar sitt material från.

Med hjälp av nål och tråd, skira virkningar och en hel del broderi skapar Susanna Bauer sina magiska verk. Och det är, hur fantastiskt slutresultatet än må vara, det anspråkslösa som gör henne mest intresserad. Hon har arbetat med händerna och varit intresserad av hantverk under stor del av sitt liv.

– Jag gillar att ge tid till det oansenliga. Det som omger oss och ofta går oss obemärkt förbi. Att kunna uppmärksamma dessa obetydliga men mycket taktila material, genom en numera stor tillskansad kunskap om hur de fungerar, ger mig mycket.

Susanna Bauer använder sig av traditionella tekniker, som vävning, broderi och virkning som ett sätt att bringa ett slags kontemplativt manér till själva hantverket. Hon berättar att hon gör detta som en syssla vid sidan om en karriär som modellbyggare för film och tv, något som hon arbetat med de senaste femton åren.

– Jag är intresserad av ovanliga kombinationer av material, jag gillar att experimentera med skörhet och styrka. I de enskilda berättelserna som utgör processen av varje verk tycker jag att det finns mycket att finna.

Det krävs en hel del fantasi och kreativitet för att se dessa möjligheter kring både material och vad hon beskriver som berättelser. Fantasi som hon under sitt jobb inom modellskapandet för film och teater tror hon utvecklat en hel del. Matchningen med de udda materialen och traditionella teknikerna kommer sig kanske naturligt för en som skapar Kung Arthurs bägare, ostar för Wallace och Gromit, robotar och rymdskepp på jobbet om dagarna.

Frida Arnqvist Engström

Susanna Bauers broderade lövSusanna Bauers broderade lövSusanna Bauers broderade lövSusanna Bauers broderade lövSusanna Bauers broderade lövSusanna Bauers broderade löv

Skrivet av: Frida Arnqvist Engström Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , ,