Tantastygn i Smygehuk

Tantastygn. Foto: Paula Rooth.

Om du har vägarna förbi Smygehuk i sommar, allra längst ner i Sverige, ska du inte missa broderiutställningen Tantastygn. Den visas på övervåningen i Köpmansmagasinet mellan den 4 juli och 5 augusti. Bakom utställningen står Broderiakademins lokalgrupp Skåne Sy-d, som har bjudit in alla Broderiakademins skånska medlemmar att brodera fritt utifrån temat Tant.

Många av de äldre medlemmarna reagerade först negativt på temat, och menade att tanter är trista figurer de inte vill förknippas med, medan ordet för de yngre medlemmarna förde tankarna till någon med starka åsikter, husmorskunskap och återvinningshandlande. När alla fick brodera en liten lapp utifrån ordet tant resulterade det i 94 vitt skilda små kort, med tanter som gör allt från att chatta och jogga och till att gå på kafferep.

Broderiet som en kvinnokraft att ta vara på löper igenom utställningen som en röd tråd, inte minst i Ulva Ugerups färgstarka ilskna tanter och det stora collaget med kända kvinnor i historien. Inbjuden till utställningen är också Elsa Agélii, grundare av broderiakademin. I flera år har hon drivit projekt i Indien med fokus på kvinnors arbete och överlevnad och flera verk där hon och indiska kvinnor själva tolkar sina liv genom broderi visas upp.

I köpmansmagasinet och byggnaderna runt omkring går det att köpa lokalt hantverk, smaka på skånsk äggakaka eller fika i det lilla kaféet där råvarorna kommer från lokala producenter. Vill du stanna över natten kan du sova på ”Sveriges sydligaste kudde”, vandrarhemmet i den gamla fyrvaktarbostaden på andra sidan hamnen.

Paula Rooth

Tantastygn. Foto: Paula Rooth.Tantastygn. Foto: Paula Rooth.Tantastygn. Foto: Paula Rooth.

Skrivet av: Paula Rooth Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , , ,