The Pansy Project väcker tankar om homofobi

The pansy project

The Pansy Project, Penséprojektet, går ut på att grundaren av projektet, konstnären Paul Harfleet, planterar penséer på platser där där någon utsatts för våld eller trakasserier med homofobiska inslag. I klippet nedan förklarar Paul Harfleet hur projektet började. Det engelska namnet på blomman, pansy, kommer precis som det svenska namnet från franskans pensée, som betyder tanke. Men på engelska är pansy också ett slangord för bög. Penséerna som planteras ut fotograferas och döps efter vad personen blivit utsatt för och bilderna läggs ut på projektets sajt eller blogg.

Projektet har pågått i sex år och fått mycket uppmärksamhet. Runtom i världen planterar människor penséer för att påminna om de övergrepp och hatbrott HBTQ-personer utsätts för. Förutom de blygsamma penséerna har The Pansy Project delat ut penséer till förbipasserande och pratat med dem om homofobi och gjort massiva penséinstallationer.

Nu har Paul Harfleet också startat en insamling på Crowdfunder för att kunna göra en publikation, till exempel en bok eller dokumentär, om projektet. Alla som donerar minst 10£ får ett handgjort tackkort från Paul Harfleet och donerar du 50£ får du ett signerat ex av publikationen när den väl kommer ut. Alla som donerar får också ett hedersomnämnande på sajten, bloggen och i den kommande publikationen.

Skrivet av: vektorgrafik Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , , , , ,