Virkad lekplats i Skåne

Virkad lekpark. Foto Paula Rooth
Uppe i taket på klubben Inkonst i Malmö sitter ett stort stycke hopsatta virkade cirklar i alla tänkbara färger. Här och där hänger det ner tuber eller en invirkade bollar som det ska gå att gunga på. För det är meningen att hela stycket ska bli till en klätterställning, Sverige första virkade lekpark till och med. Mitt bland ännu fler färgglada cirklar utspridda på golvet sitter upphovskvinnan till parken, Berit Wilkmar och virkar. Idén att virka en lekpark fick hon då någon i höstas skickade henne en länk till Zickermans artikel om konstnären Toshiko Horiuchi Macadams som virkat flera lekparker i Japan.

– Jag tänkte ”wow, det där vill jag också göra!” och så började jag virka av bara tusan. Jag har virkat in ett träd hemma i trädgården tidigare, och ett överdrag till barnbarnens studsmatta. Jag ville prova att göra något ännu större, säger hon.

Klätterställningen kommer att spännas upp i ett par kraftiga träd i Björkhaga Trädgårdsgalleri och invigas 1 maj. Det blir startskottet för skaparveckan Hjärtans Hjärna som anordnas i Kölleröd i Skåne 1-12 maj. För att hinna virka klart klätterställningen till invigningen åker Berit och hennes följeslagare runt till olika platser i Skåne och berättar om projektet och låter dem som vill hjälpa till med virkandet.

Intresset för den virkade lekplatsen spred sig snabbt i hennes hembygd, och under vintern har de varit ett tiotal personer som har virkat tillsammans på Sallerups Folkets Hus en gång i veckan.

– Vi hade aldrig kommit så här långt som vi har gjort om jag hade varit själv. Vi peppar varandra medan vi virkar, och under n långa vintern har virkningen gett glädje och fungerat som färgterapi.

Berit har funderat ut konstruktionen av klätterställningen allt eftersom att bitar har virkats. Materialet de använder dubbelt akrylgarn. Det tror hon ska vara starkt nog för att hålla flera lekande barn.

– Vi hoppas verkligen det. Det har slitits och dragits i cirklarna för att se att det inte knakar någonstans, och både jag och min dotter har provat att gå på det när det är uppspänt.

Berit Wilkmar har varit i kontakt med Toshiko Horiuchi MacAdams och berättat om sina planer. Hon bjöd till och med in henne att komma och besöka lekparken vid invigningen.

– Hon svarade att hon inte hade möjlighet att komma, men tyckte det var roligt att vi hade inspirerats av henne och önskade oss lycka till.

Det har varit viktigt för Berit Wilkmar att den lekpark hon gör inte ser exakt likadan ut som Toshiko Horiuchi MacAdams förlaga. Den är inte gjord av samma typ av cirklar, och är hopsatt på ett annorlunda sätt.

– Det är ok om man låter konst inspireras av andra verk, men man ska aldrig plagiera. Därför har jag varit noga med att det ska vara något eget.

Hon vill börja virka på en till våning till klätterställningen till hösten, och hoppas att lekparken kan inspirera andra att göra något liknande.

– Ingen har gjort något sånt här i Sverige tidigare. Det ger en sån glädje med alla olika färger. Barn som ser oss hålla på blir helt exalterade och undrar när de ska få prova att klättra i den. Konst för mig är glädje och leklust.

Paula Rooth

Virkad lekpark. Foto Paula Roothvirkparken-018virkparken-020

Skrivet av: Paula Rooth Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , ,