Pimp my ride: Virkade kjolskydd

Gult och rött kjolskydd från Simeli.nlBlått och rosa kjolskydd från Etsy-säljaren JustDoKjolskydd är inte bara för damer, även herrar med långa rockar (eller för den delen kjolar) kan behöva täcka bakhjulet för att inte kläderna ska dras in det och orsaka ett tvärstopp. Holland dominerar i kjolskyddsvärlden. Det är ett land där folk i allmänhet cyklar mycket, det är kallt nog för att folk ska cykla i rock, och det är ett land där kvinnor cyklar (fortfarande ingen självklarhet överallt). Alla de här faktorerna stämmer också här i landet, så det är hög tid för Sverige att ta steget ut ur kjolskyddsskuggan.

Det är lätt att hitta beskrivningar på flera olika modeller på nätet om man googlar på DIY skirt guard men några av de snyggaste är de virkade. På den holländska sajten Landleven finns ett gratis virkmönster. Det är visserligen på holländska, och virkmönster är inte Google Translates bästa gren. Till exempel översätter den opzetlossen till designproblem istället för luftmaska, men är man virkkunnig går det att tyda hjälpligt ändå. Virknål nummer 3 och fyra nystan bomullsgarn är vad som behövs.

Om du föredrar engelska framför holländska finns ett snyggt mönster att köpa på Etsy. Upphovsmannen JustDo är förstås också från Holland och hon virkar också kjolskydd på beställning. Ange storlek på hjulet, om du behöver ett hål för låset och vilka färger du vill ha så får du ett skydd i brevlådan om ett par veckor, för drygt 400 kronor.

Även simeli.nl säljer fina virkade kjolskydd, ofta dekorerade med pärlor. De fästs i stänkskärmen med små klämmor, vilket gör att de sitter något stadigare än dem som helt enkelt spänns över stänkskärmen och knyts fast vid ramen. Kjolskydden från Simeli kostar mellan drygt 500 och 700 kronor beroende på modell.

Skrivet av: vektorgrafik Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , , , ,