Wikipedia för craftivister

Aids memorial quilt”Actipedia är en offentlig och användargenererad databas för kreativ aktivism. Det är en plats att läsa om, kommentera och dela erfarenheter och exempel på hur aktivister, hantverkare och konstnärer använder kreativ taktik och strategier för att utmana makten och erbjuda visioner om ett bättre samhälle.”

Den amerikanska sajten Actipedia, kan man beskriva som Wikipedia för craftivister, en samlingsplats på nätet där det går att få inspiration och kunskap om kreativ aktivism. Här samlas och läggs det upp kampanjer, projekt, aktiviteter och installationer som alla vill åstadkomma förändring. Under ämnen som konst, aktivism, feminism, kreativ aktivism, miljömedvetenhet, djurrättsfrågor, gatukonst och offentlig konst samlas och fylls sajten på med projekt som världen anser hör hemma inom fältet, dess öppenhet är precis som Wikipedia dess charm och bitvis fara. Men på Actipedia handlar det främst om att stötta, uppmärksamma och inspirera andra aktivister för att sprida kunskap.

Här samlar man inspirerande exempel och här finns kreativa protester och projekt från samtidshistorien. Ett exempel är The Aids Memorial Quilt från 1987, som än idag används för att protestera mot hur homosexuella behandlades i samband med åttiotalets första möten med sjukdomen. Uterus

Ett mer samtida exempel är projektet som flyttade från Twitter till händerna på kvinnliga stickare från hela världen – förra årets kampanj att sticka en livmoder och manifestera kvinnors rättigheter. Senatorer och kongressledamöter har aldrig förr fått så många rosa garnlivmödrar.

Bakom Actipedia ligger organisationerna Center for Artistic Activism, och Yes Lab.

Frida Arnqvist Engström

Skrivet av: Frida Arnqvist Engström Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , ,