Zickermans reseguide: Brighton

Brightons berömda pir. Foto: Paula Rooth.Brighton beskrivs ibland som Englands San Francisco, men när tåget rullar in på stationen känns det inte som någon särskilt spännande stad. Industriområden och byggnadsställningar som tornar upp sig, och inte minsta skymt av havet. Det är först när du kommer av tåget, och efter några kvarter befinner dig mitt i området North Laine som liknelsen går att förstå. På smala gator kantade av pastellfärgade hus ligger de vegetariska kaféerna, små bagerierna, vintageaffärerna, body piercingstudiorna och de ekologiska grönsaksförsäljarna tätt. Här är det lätt att vandra bort några timmar, eller sitta på en uteservering och dricka latte med sojamjölk och titta på det femtiotalsstylade rockabillyfolket eller punkare med grönt hår.

Den slöjdintresserade behöver inte ha tråkigt här, utbudet av små hantverksgallerier och materialbutiker är stort. Brighton Bead shop och Kerrie Berries ligger båda på Sydney Street och säljer pärlor och allt annat som behövs för att göra smycken. Ett stort urval av tyger finns i butikerna Ditto Fabrics på Kennsington Gardens 21 och Fabric Land på Western Road 76. Den som är intresserad av ätbar slöjd bör besöka Purple Heart som säljer sockerpasta, kakformar och allt annat som har med bakande att göra.

Tygaffär i Brighton. Foto Paula RoothLaine. Foto: www.visitbrighton.com

Snoopers Paradise på Kensington Gardens 7-8 är en permanent inomhusmarknad med vintageprylar, kläder, böcker och mycket mer. På övervåningen ligger Snoopers Attic där lokala hantverkare säljer sina verk.

Appendage säljer grafiska tryck och illustrationer, mestadels av lokala konstnärer. Butiken Eco Logic Cool som säljer återbruk, bland annat små skotrar av gamla läskburkar eller ljusstakar gjorda av ölflaskor. På Glouchester Road ligger flera mysiga inredningsbutiker med lokal prägel, däribland RT Home på nr 101, som även har rättvisemärkta produkter.

Stickade tehuvor i Brighton. Foto: Paula Rooth.Royal Pavilion Foto: www.visitbrighton.com

Mitt i Brighton ligger The Royal Pavilion. Byggd som en semesterbostad åt Kung George i början av 1800-talet är det en byggnad tydligt inspirerad av Indien och mellanöstern, och inte likt många andra engelska slott.

Väster om Pavilion Parade ligger ett myller av små trånga gator, kallade för The Lanes. Här finns ännu fler designerbutiker, cupcakebagerier, restauranger och flera juvelerare. Missa inte den mysiga pubben Seven Stars på Ship Street 27, som bjuder på livejazz och vardagsrumskänsla på tidiga söndagskvällar. För mera festande, besök Funfair, en kombinerad bar, klubb och lekpark för vuxna.

Brightons mest berömda sevärdhet är Brighton Pier, som är en upplevelse att besöka efter att mörkret har lagt sig, när neonljusen från piren och tivolit längst ut lyser upp stranden. Här flanerar alla sorters människor på kvällarna, för att romantisera, äta fish and chips (och försöka hålla undan dem från de hungriga fiskmåsarna), eller som i barnens fall, suga på polkagrisstängerna Brighton Rocks. Nedanför på stenstranden samlas ungdomsgäng för att dricka öl och musselfiskare med sina håvar, allt tills vågarnas sus.

Stranden är värd ett besök på dagen också. I de gamla fiskebodarna huserar numera allt från souvenirbutiker och små gallerier med lokala konstnärer och hantverkare till fiskrestauranger, pubbar och surfbordsuthyrare. På puben Fortune of wars övervåning går det att sitta som i en skeppskajuta och titta ut på havet genom de halvmåneformade fönstren.

Rakt upp från Brighton Pier och in till höger på St James Street börjar Kemp Town, Brightons gaykvarter. Här är det alltid liv och rörelse, inte minst på helgkvällarna då du kan stöta på tre långbenta transor i flygkaptenoutfitt likaväl som vingliga, skränande möhipp- och svensexegäng. Gatan kantas av restauranger och pubar, och butiker. Gallery 40 på Glouchester Road ställer ut och säljer konst och hantverk av lokala konstnärer. På The Black dove råder en mysig murrig stämning och dj-båset består av två resegrammofoner uppställda på en sekretär.

Grönsaker i Brighton. Foto Paula RoothBrighton Pier. Foto: www.visitbrighton.com

Bland det enorma utbudet av matställen och fik är det svårt att tipsa om några enskilda som sticker ut. Ett säkert kort är dock Iydea, en vegetarisk lunchrestaurang som finns både på Kennsington Gardens 17, och ner mot vattnet till på Western Road 105. En lunch med en varmrätt, två sallader och en sås går på runt 7 pund och är fräsch och gott. Ett alternativ för den som sugen på snabbmat utan kött är V Bites på East Street 14, som serverar hamburgare och fish and chips i vegansk tappning. Namul är en nyöppnad restaurang på Gardener Street 49, för den som vill äta Bibimbap och annan sydkoreansk mat direkt ur kastrullen. En av Brightons bästa och mest prisbelönta restauranger är Terre a Terre, som serverar vegetarisk gourmetmat att dö för.

Catwalk Cakes Bond Street 22 är ett pastellfärgat fik som serverar afternoon tea och erbjuder både veganska och glutenfria varianter. För en ordentlig engelsk frukost, besök Bill’s på North Road 100, det går att få både vegetariska och ”nyttiga” varianter. Kom innan du är allt för hungrig bara, för du kan få vänta på bord. För en snabbfrukost, testa matvagnen The Oathut utanför stationen som säljer ekologisk gröt, bircher müsli och olika sorters flapjack. Väldigt typiskt Brighton!

Bo

Det finns många hostel och enklare hotell att välja på i Brighton, men på helgerna är det alltid bra att boka rum då mycket folk kommer ner från London. The Grapevine har tre hostel, ett mitt i North Laine, ett i centrum och ett vid stranden. Priserna varierar mellan 10-15 pund för en säng i sovsal till 35 pund per person i ett dubbelrum.

På det roliga och rockiga hotellet Pelirocco är varje rum unikt inrett och slöjdnörden bör inte missa rummet Do knit disturb, som bland annat har en invirkad telefon och sänglampa. Priser runt 120 pund för dubbelrum.

brighton-005VB03-Brighton-Sign

Marknader

Marknader är stort i Brighton precis som i London, och nästan varje helg är det dessutom någon sorts festival. På lördagar förvandlas Upper Gardner Street till en stor marknad med vintageprylar, kläder, mat och böcker mellan klockan 07-17. I november (21-24) ordnas Made Brighton, en design- och hantverksfestival och marknad i Brighton Dome. Håll utkik efter kollektivet We made this hantverksmarknader som ploppar upp i The Lanes då och då.

God gatumat från lokala restauranger och matentusiaster serveras varje onsdag och söndag i Brighthelm Garden på Street Dinner Brighton.

 Paula Rooth Brighton Pier. Foto: www.visitbrighton.com

Skrivet av: Maria Diedrichs Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism, Reseguide | Tagged , ,