Zickermans reseguide: Helsingfors

Utanför designmuseet i Helsingfors. Foto: Erika ÅbergMoko market i Helsingfors. Foto: Erika ÅbergHelsingfors. Foto: Erika Åberg

En av våra nordiska huvudstäder, som många svenskar och turister någon gång i livet besöker är Finlands huvudstad Helsingfors. För den som bor i eller i närheten av Stockholm är det vansinnigt enkelt att ta sig dit, inte minst med de gigantiska sverige/finlandsbåtarna som varje dag frekventerar sträckan Stockholm–Helsingfors. En sådan kryssning tar vanligtvis 40 timmar, där man spenderar mellan 6 och 7 timmar i land och resten på fartyget. Självklart kan man även bo kvar i Helsingfors över natten, men faktum är att den som bara har möjlighet att ta en kryssning faktiskt hinner med en hel del! Själv åker jag dit ungefär en gång per år.

Under 2012 är Helsingfors dessutom Designhuvudstad och för den formintresserade finns det ett digert program att ta del av.

Precis som i Stockholm hamnar du så gott som mitt i stan när du kliver av fartyget, och kan börja utforska staden direkt. Här är några butiker, caféer och museer som jag varmt rekommenderar. Ta gärna en titt på min googlekarta. Det finns säkert fler liknande verktyg, men jag har än så länge bara använt det här – och det är ett kalasbra sätt att tillsammans med sitt resesällskap planera hela eller delar av resan. Så, utan inbördes ordning – några pärlor bland många i Helsingfors!

Hobboks bokhandel på Stora Robertsgatan 4 är en given hållpunkt. Här hittar du böcker om inredning, foto, natur, trädgård, konst och hantverk. En utmärkt möjlighet att faktiskt bläddra i böckerna innan du antingen köper dem eller beställer dem över nätet när du är hemma igen. Inte sällan finns här ett bra reabord. Vägg i vägg med Hobboks finns en av de många stora second hand-butikerna i Helsingfors, nämligen UFF. I kvarteren runt om finns det flera secondhand-butiker med varierande sortiment.

Moko Market är både en inredningsbutik, kafferosteri och café. Här finns ett spännande sortiment, både av lokal ekologisk mat, antika möbler och inredning i stort. Kaffet rekommenderas särskilt, och matutbudet samt brunchen såg också lovande ut.

En kort promenad därifrån ligger Pino som är en trevlig liten butik där den som älskar papper, tejp och förvaring får sitt lystmäte.

Något jag verkligen rekommenderar är ett besök på museet för nutidskonst – Kiasma. Förutom att det är en trevlig promenad dit från färjeterminalerna kan det vara lagom med lunch i museirestaurangen. Här finns en bra salladsbuffé och goda smörgåsar. Det erbjuds bra utställningar samt en trevlig museibutik. Museet har ganska generösa öppettider, men är som många andra museer stängt på måndagar.

Designmuseet är ett självklart stopp för den som är intresserad av finsk formgivning. Även här finns många sevärda utställningar, fik som erbjuder mer kaffe och kaka än mat och en gedigen museibutik med roligt sortiment.

Hemslöjdsbutiken Taito-Shop på Södra Esplanaden 4, precis i närheten av hamnen och torget är ett bra ställe att avsluta eller inleda på. Börja, för att det öppnar tidigt och man kommer liksom förbi den på väg in i stan och på väg tillbaka till hamnen och båten för att man kanske inte vill släpa på allt Pirkkalanka garn som man inte kan motstå att köpa. Den stora garnhyllan är dock lite dold, man får smyga in bakom en vägg så fråga gärna de trevliga expediterna – missa den inte.

Norra Esplanaden med Marimekko och Iittalas stora flaggskepsbutiker är trevliga att besöka, även om jag personligen tycker bäst om Marimekkos.

Alldeles i närheten av dem, på Norra Esplanaden 27 ligger Aarika där du får tusen idéer om vad du kan göra med träkulor i olika färger och dimensioner. Alltifrån möbler till smycken, tårfat, konstverk och en uppsjö bruksföremål.

Längre in på Norra Esplanaden ligger Akademiska bokhandeln och kan man passa på att besöka Café Aalto. Ät, fika eller bara njut av den klassiska inredningen.

Café Strindberg och Kafé Fazer är två andra klassiska Helsingforscaféer med både anor och fantastiska bakverk. Café Strindberg har en del som är ett samarbete med Marimekko inne i Kämpgallerian. Lite mindre pampigt och elegant, men gott och väldigt snyggt.

På torget vid hamnen kan man köpa hantverk, jag har tyvärr aldrig lyckats pricka in ett tillfälle när det varit igång på riktigt. Troligtvis för att jag oftast åker till Helsingfors i Januari – februari när vinterkylan har Helsingfors i ett vackert men dock järngrepp.

Om du är där när det är handel igång kan du ha tur och stöta på Leena från Riihivilla och se hennes växtfärgade och fint komponerade materialsatser till en stor mängd mönstrade vantar. Kika på bloggen för mer information och bilder. När jag var där nu i mars kunde man i alla fall köpa finfina handstickade sockor.

Nära färjeterminalerna ligger också saluhallen där det mesta i matväg går att köpa. Här kan du få med dig riktigt gott finskt bröd och bakverk innan du traskar tillbaka till färjan och påbörjar resan tillbaka över Östersjön.

Ha en underbar dag i Helsingfors!

Erika Åberg

Hantverkstorget. Foto: Erika ÅbergfonsterMarimekko. Foto: Erika Åberg

Skrivet av: erika aberg Publicerat i Reseguide | Tagged , ,