Zickermans reseguide: Reykjavik

Oavsett om du mellanlandar på väg till USA, planerar en resa Island runt eller en weekend till Islands huvudstad är Reykjavik en rysligt trevlig stad att besöka. Här är en liten reseguide för dig som inte varit där tidigare; och kanske några tips även för dig som varit där.

Till att börja med måste jag påpeka att Islands huvudstad är en utmärkt stad att åka på badsemester till. Låter det märkligt? Inte särskilt, med tanke på hur många badhus som finns, i Reykjavik – och i de allra flesta mindre samhällen. Under veckan vi var där sist både inledde vi och avslutade dagarna med att simma och bada under bar oktoberhimmel.

Att efter en dag med väder och vind (vilket i lika delar erbjuds frikostigt i Reykjavik såväl som på resten av Island) få sjunka ned i en varm bassäng är, om man uppskattar bad – en fantastisk upplevelse. Om man dessutom uppskattar simning som träningsform är det inte mycket som slår att en sen oktoberkväll forsa fram längd efter längd under bar himmel i 50 m bassängen i det ångande varma vattnet innan man sjunker ned i en ännu varmare bassäng (en så kallad  heitur pottur) och tittar på stjärnhimlen.

På grund av den naturligt goda och direkta tillgången till varmt för att inte säga hett vatten har man valt att inte klorera vattnet. Missa varken Laugardalslaug – det riktigt stora badet med vidhängande vandrarhem och idrottsarena med mera – eller Sundhöllin mer centralt.

Jag har länge haft en dröm om att både se val och komma ut på Atlanten med båt. Eftersom att vi hade extrem tur med vädret var fler företag än vanligt aktiva i oktober. Annars är det bara de som erbjuder valskådarturer från större, ”täckta” båtar som åker ut i Faxaflói så sent på året. Vi fick komma ut i strålande höstsol, i en förhållandevis liten, öppen fiskebåt. Även om båtturen var ett äventyr var det såklart extra roligt att få se både för mig exotisk sjöfågel, tumlare, späckhuggare, delfin och grindval.

Samtliga valskådarturar utgår ifrån den gamla hamnen i Reykjavik. Till den fullständiga högvinsten för min del hörde också den fantastiska fisksoppan som serverades i muggar på däck under turen tillbaka in i hamn efter några timmar ute på Atlanten samt den isländska dansbandsmusiken som enligt vår guide lockar till sig nyfikna delfiner och tumlare. Glöm inte kameran, mössan, vantarna och de vindtäta kläderna. Oavsett årstid.

Varmast rekommendationer på restaurangfronten får prisbelönade Icelandic fish and chips som dessutom ligger väldigt nära gamla hamnen när ni varit ute och spanat efter val. Här är konceptet lika enkelt som genialiskt. Varje dag finns det några olika alternativ på färskfångad fisk. Man väljer en av dem, sedan väljer man en sallad från nästa lista och slutligen en skyronaise; alltså en skyr-baserad majonäs med olika smaksättningar. Fisken serveras med ugnsbakad potatis. Ofta finns det en vegetarisk soppa för den som inte äter fisk, är man ute i god tid och förbokar finns det fler vegetariska alternativ.

Riktigt gott kaffe och goda tårtor finns på Frú Berglaug på en av huvudgatorna, Laugavegur 12. Hela caféet andas tidigt 1900-tal och här serveras även frukost och mat för den som vill. Men missa för allt i världen inte irish coffee-cheescaken.

Ett helt vegetariskt och populärt matställe är Á næstu grösum. Rejäla portioner, mycket smaker, snabbt och fräscht med hel-veganska alternativ för den som vill ha det. En annan vegetarisk restaurang är Grænn Kostur

Om man är på väg till eller från Á naestu grösum är Vik Prjonsdottirs lokal alldeles i närheten. Det är ett samarbete mellan formgivare, kostnärer och en stickningsfabrik på södra Island. Läs mer om dem och deras utställningar och stickade produkter på hemsidan.

Nu till den fantastiska isländska ullen – Handknitting Association of Iceland! Det är en blandning av gränslös lycka och underlig overklighetskänsla att stiga in i det där innersta, riktigt stora rummet där det inte är en hylla, inte två – utan flera hyllrader fulla av välsorterade, handstickade, islandströjor i alla tänkbara storlekar och färgställningar. I nästan alla tänkbara modeller också för den delen. Vill du inte köpa färdigstickat finns det gott om garn och beskrivningar att köpa på plats. I garnväg finns bland annat plötulópi, létt lópi och det fin fina loðband finns till försäljning.

Second handbutikerna i Reykjavik klart värda ett besök, det går att bland annat att hitta mycket fint handstickat. Längs med Laugavegur ligger det flera stycken. På lördagar och söndagar här även den stora loppmarknaden Kolaportið öppet.

Det isländska nationalmuseet – Þjóðminjasafnið – är ett riktigt trevligt museum med bra och föremålsrika fasta utställningar och spännande tillfälliga. När vi var där kunde man till exempel beskåda en hel utställning med isländska skägg, mustascher och rakdon. Museiebutiken är stor och välsorterad, en hel del roliga mönsterböcker och fint hantverk i både ben och horn. Det finns också en bra restaurang.

Längs med en av huvudgatorna ligger ett annat fint museum eller kulturhus; Þjóðmenningarhús. Här visas förutom en gedigen handskriftsamling – ett måste för den historieintresserade – också fotoutställningar med mera.

Om man vill göra utflykter finns det massor av goda tips. Till Blå lagunen går det dagliga bussturer, antingen i anslutning till att man anländer till flygplatsen på väg till eller från ön eller som en enskild utflykt. Sedan anordnas dagligen massor av utflykter med olika teman. För att se vad som finns, vad som blir av och mer information, kontakta turistinformationen. Annars kan jag verkligen rekommendera att man hyr en bil själv och åker runt. Exempelvis är Alafoss i Mosfellsbaer är värt ett besök för den som är intresserad av att köpa garn.

För mer och fler tips när det gäller Island och Reykjavik; besök Islandsbloggen och Knitting Iceland för mer stickning. För aktuell information när det gäller öppettider på badhus och annat som händer i stan se Reykjavik Stads hemsida och använd gärna min Google Maps-karta.  Läs också Fancy Tigers reseberättelser för fler tips och inspiration. Trevlig resa!

Erika Åberg

Skrivet av: Redaktionen Publicerat i Reseguide | Tagged , ,