Zickermans reseguide: Stockholm

Nu har turen kommit till Stockholm! I sommar händer det som bekant särskilt mycket på hemslöjdsfronten runt om i Sverige – och huvudstaden är inget undantag. Det är stora utställningar både på Liljevalchs, Nordiska museet och Waldemarsudde.
Oavsett om du reser hit enbart för utställningarna eller inte vill vi dela med oss av några Stockholmspärlor! Fyll som vanligt mer än gärna på i kommentarsfältet om det är något tips du tycker saknas.

Stockholm ligger fördelat över inte mindre än 14 öar, och vattnet – Saltsjön och Mälaren är hela tiden närvarande här. Det går fint att promenera runt i stan, men även att hyra cyklar, åka båt – exempelvis Djurgårdsfärjan eller åka kollektivtmed tunnelbana, buss eller spårvagn. Notera att det inte längre går att betala kontant för din resa ombord på bussarna, utan att du får lösa biljett i de för ändamålet avsedda automaterna – eller köpa biljett på SL center eller hos SLs ombud. Annars kan det bli en dyr historia. Undvik i mesta möjliga mån att åka bil.

Bra och prisvärda boenden hittar du bland STFs vandrarhem. Zinkensdamms, Långholmens och af Chapman är några pärlor! Vissa av dem erbjuder parkering.

Södermalm

På Katarina Bangatan hittar du Unionville. Deras devis ”We sell jeans, we alter jeans, we repair jeans, we make jeans” säger det mesta. Det är en jeansbutik med mycket kunskap, kärlek och hantverkskunnande. Butiken har ett nära släktskap med världskända Sivletto ett stenkast därifrån. Missa inte entrén – den är, skall vi säga diskret. I närheten på Ringvägen ligger ett litet men fantastiskt ställe – Reggev Hummus & espressobar. Det är vad det heter, och får du inte sittplats så ta för all del med dig och sätt dig i parken vid Bjurholmsplan eller på andra sidan Ringvägen.

I keramikern Karin Erikssons verkstad och butik Manos på Renstiernas gata hittar du förutom hennes egen keramik också bruksföremål, konst och barnkläder i en noga utvald blandning. På samma gata finns Japanska butiken Ki-ki där du kan hitta papper, textil och handplockat konsthantverk i keramik, metall, glas och papper. I sommar hittar du dock Ki-kis produkter på Manos istället eftersom de har varit tvungna att stänga en period.

På Kocksgatan hittar du Talent gallery – ett galleri kombinerat med butik med fokus på grafisk form och illustration. Kika på hemsidan för aktuell utställning!

Sedan 1994 har man kunnat besöka den helt konstinriktade bokhandeln Konst-ig på Åsögatan. Sortimentet är helt fokuserat på samtida konst, arkitektur, hantverk, mode, fotografi och konstteori.

En bit därifrån ligger Vamlingbolaget som sedan 1983 har tillverkat sina kläder i plysch, manchester, bomull och den glansiga silkestrikån. De förvaltar klädtraditionen som skapades av Mah-Jong på 1970-talet och gör kläder som håller både modemässigt och kvalitetsmässigt.

Lisas café och hembageri på Skånegatan erbjuder gott kaffe och riktigt fina bakverk fjärran från dasslocksstora cookies, glansiga cupcakes och tegelstenstunga brownies. Njut bullar, smörgåsar, semlor när det är säsong och småkakor. Helst en av varje. I Götgatsbacken hittar du inte bara en av de bättre glassbarerna – Stikkinikki utan även en riktig klassiker – 10-gruppen där du kan köpa metervara, färdiga produkter och inte minst stuvar.

Om du är hungrig i närheten av Slussen rekommenderas en stående eller sittande lunch vid Strömmingskiosken på Södermalmstorg.  I närheten finns flera bra matställen, Crêperie fyra knop där du äter en god middag till ett rimligt pris men helst bokar bord i förväg och Hermans med stor vegansk/vegetarisk buffé som erbjuder trädgårdsservering och vidunderlig Stockholms-vy. Utsikten bjuder också Mosebacke eller Södra teatern på och dessutom kultur, barhäng och stockholmssommar när den är som bäst.

Andra ställen med härliga uteserveringar är Nyfiken Gul, och Boule och Berså. Mellan Slussen och Danvikstull hittar du ett av Stockholms senast tillkomna och mest populära museer – Fotografiska med väldigt generösa öppettider; 10-21.

Ett litet men naggande gott museum mellan Slussen och Mariatorget är Almgrens sidenväveri. Vidare på väg ned på Mariatorget på St. Paulsgatan ligger Litet Nystan, en riktigt välsorterad garnbutik med fokus på naturmaterial. Har du tur kanske det är ett stickcafé eller en spännande kurs på gång när du är här? Ett par kvarter därifrån hittar du Bric à brac med ett väl sammansatt klädsortiment till både barn, damer och herrar – med både egna kollektioner och ägarnas handplockade favoriter. På andra sidan torget och Hornsgatan ligger anrika Folckers med ett oslagbart sortiment av snörmakerier, tofsar, kantband – med mera. Strax intill hittar du Afroarts Södermalmsbutik. Här hittar du ett spännande sortiment av textil, återbruk, träskulpturer med mera, både traditionellt hantverk och inredning. När du ändå är vid Mariatorget kan du med fördel smita in på Café Rival intill gamla Rival biografen som idag rymmer både välbesökt scen, populärt hotell, bar, restaurang och inte minst bageri. På Café Rival kan den som vill ta ett glas vin och den som vill en god kopp kaffe. Längre bort på Hornsgatan hittar du både Herr Judit, och Judits två riktigt bra second hand-butiker med stort sortiment. På en parallellgata till Hornsgatan, Krukmakargatan ligger en av Stockholms bästa tidnings och filmbutiker Papercut.

Gamla Stan
Uppe på Stortorget, mitt i Gamla Stan hittar du Grillska huset som drivs i sin helhet av Stockholms stadsmission. Missa inte det magiskt goda bakverket Mumma eller den trevliga terassen! Helt nära ligger Ljunggrens pappershandel med ett magiskt sortiment papper, stämplar, lackstänger, kort och böcker. Nere på Österlånggatan ligger Anntorps väv som säljer garn för både vävning och stickning, Anns egna vävda plädar och framförallt garner som hon inte har kunnat låta bli att färga. Missa varken Ann själv eller butiken! På Stora Nygatan hittar du Happy Color. På hemsidan skriver de följande: Här säljer vi egenproducerade smycken, möbler, inredningsaccessoarer ,textila produkter och renoverade omgjorda saker och gamla saker allt gjort med själ och hjärta i vår egna underfundiga design. Utöver det säljer de garner, trikåtrasor och finfina trasmattor.

Norrmalm & City
Precis i närheten av Centralen på Kungsgatan ligger Vetekatten med sina kafferum där du både kan fika och äta en lättare måltid. Alldeles intill finns Knulp, en fin skobutik med skor som både tål att användas och lagas.
Tvärs över gatan ligger Kreatima med ett stort sortiment av konstnärsmaterial, en bit närmare Hötorget ligger en av Designtorgets alla butiker och vidare bort på Kungsgatan hittar du Mattsons band som framförallt för just band och knappar.

Vid Sergels torg finns Kulturhuset med både scener, biograf, restauranger, caféer, bibliotek, evenemang och mötesplatser under samma tak.

På Norrlandsgatan kan du besöka Svensk Hemslöjds nya butik med en fin blandning av slöjd, material och böcker.

Ibland är det svårt att hitta ett riktigt trevligt café eller en lugn restaurang i City, men då finns Medelhavsmuseet med Bagdad Café Missa inte kardemummakaffet och de matiga smörgåsarna.

Östermalm, Gärdet, Djurgården & Skeppsholmen
Ett riktigt stort och välsorterat Myrorna hittar du på Kolargatan i Ropsten

På Nybrogatan, centralt på Östermalm hittar du en mängd fina butiker; ännu ett Afroart, Svensk slöjd, Nordiska galleriet med flera. Anrika Sturekatten på Riddargatan är ett mysigt konditori med egen utservering sommartid. På Birger Jarlsgatan ligger Rönnells antikvariat som är både stort och välsorterat.

Djurgården är utan konkurrens Stockholms museietätaste område och ett rekreationsområde året runt. Här finns museiparken i närheten av Kaknästornet där du hittar bland andra Etnografiska museet, Tekniska muséet och Sjöhistoriska. Alla värda ett besök! På andra sida kanalen hittar du Isbladskärret, Rosendals trädgård med servering och butik, Nordiska, Liljevalchs, och Waldemarsudde. HV Skola mitt emot Skansen och Gröna Lund alldeles intill. Du som inte vill äta varmkorv eller finfika på Blå porten kan med fördel smita ned mot Beckholmen för en god thailunch.

Från Djurgården kan man ta Djurgårdsfärjan över till Skeppsholmen. Vilken dag som helst på året är det värt en promenad – för båtarnas skull, för tjärdoftens skull, för museernas skull. Här hittar du både Moderna museet och Arkitekturmuseum med utmärkt butik och café. Förutom Skeppsholmens folkhögskola med folkmusikhus  på söndagarna hittar du även Råseglarhuset och Tackel och tåg här.

Kungsholmen & Vasastan
På Tegnérgatan ligger dels den vansinnigt välsorterade Ekomataffären Eat där du både kan vardagshandla, köpa fina presenter och ta en allt igenom god och ekologisk fika – men också en av Stockholms finaste barnbutiker Mor Karin som drivs av vännerna Åsa Brenner Toris och Annakarin Kårevall.

I hörnet Surbrunnsgatan/ Sveavägen ligger Café Valand. Här har tiden praktiskt taget stått still sedan 1950-talet – inredningen är intakt och i stort även menyn. Den klara grönsaksoppan samt ägg och anjovissmörgåsen rekommenderas särskilt. Ett klassiskt citat från fikakön (kunden) – En äppelpaj och en latte tack (mannen i kassan) – Det har vi inte, men det finns äppelkaka och kaffe. Betalning sker med kontanter.

I kvarteren kring St. Eriksplan hittar du några av Stockholms bästa barnklädesbutiker. Dels Uni och en bit därifrån Sigge & Juno – bägge butiker med en tanke om att erbjuda barnkläder till barn och inte till små vuxna. Färgglatt, lekfullt och hållbart.

Papper för konstnärer i hörnet Upplandsgatan/Observatoriegatan och har papper för alla tillfällen; akvarell, grafik och kalligrafi med mera. Inte sällan har de fina utställningar i fönstret.

Nu är du också alldeles i närheten av Slöjdhuset och Stockholms läns hemslöjdskonsulenter. Kika om det händer något där under din vistelse!

En avslutande fika kan med fördel intas på Cajsa Varg där också Chokladfabriken har en filial. Ät på plats eller ta med dig ut i Vasaparken, som också erbjuder en fin lekpark för de yngre i sällskapet.

Ytterstaden & närförort
Några tips för utflykter utanför tullarna kommer här! Överjärva gård i Solna där du både hittar Solna naturskola, Kafé Hästskostallet och flera gårdsbutiker. Här anordnas hantverksmarknader, midsommarfiranden och olika temadagar.

Rosenhills trädgård och musteri på Ekerö har eget café, bed and breakfast, hängmatteförsäljning, självplock, anordnar kulturevenemang, kurser och bakluckeloppisar. Här är det inga bekymmer att spendera en dag, gärna under äppelsäsong!

Vid Brunnsvikens norra strand ligger Kafé Sjöstugan med oslagbar servering av både lättare maträtter och fika, utställning, slöjdkurser och kulturevenemang.

Mitt emellan sjöarna Flaten och Drevviken ligger Kaffestugan Torpet. Det går buss nästan ända fram och är du där sommartid är det läge att kombinera besöket med en promenad genom koloniområdet ned till vattnet för ett dopp när du ändå är där. Här har det serverats fika sedan 1940-talet och både Torpet och trädgården är mer än välkomnande. Kika på hemsidan för evenemang och öppettider!

För fler och mer Stockholmstips; kika på Emmas Stockholmsguide

Varmt välkommen till Stockholm!

Erika Åberg

Skrivet av: erika aberg Publicerat i Reseguide | Tagged , ,